Пропустити посилання

Доступна бізнес-освіта для фермерів

Навчально-сервісний центр «Координата»

Замкнене коло виробників капусти: Інтерв’ю з Зиновією Єлінською

Кілька слів про Зиновію Єлінську:

Провідний фахівець з агротехнології вирощування овочів в Україні. Має 28 років досвіду як агротехнолог в овочівництві. Більше 600 клієнтів успішно супроводжувала та зараз супроводжує в Україні, Кіргизстані, Узбекістані, Казахстані. На думку  Зиновії, українські виробники різних видів капусти постійно стикаються з тими самими проблемами через банальну відсутність знань азів вирощування капусти. 

У своєму інтерв’ю агрофахівець  розказала, чому виробники можуть втратити урожай і як цьому запобігти.

Докладніше з технологією 5 видів капусти від пані Єлінської можна познайомитися на семінарі / вебінарі 6 грудня “Прибуткове вирощування 5 видів капусти: білоголова, червоноголова, броколі, пекінська, цвітна”.  

  • Навіщо виробникам капусти  варто витрачати час і гроші на навчання?

Я вважаю,  що наразі у виробників  овочів, і зокрема капусти, дуже мало знань щодо основ і технології вирощування цих овочів. Знаю по практичній роботі  з багатьма моїми клієнтами в різних регіонах України,  що їм постійно доводиться виправляти проблеми в полі, але це вже приводить до втрат урожаю.

Це через то, що вони як правило робили  помилки  ще на самому початку, навіть ще до того, як посадили розсаду. І мені весь час доводиться виправляти помилки, бо люди неправильно почали сезон.  Таким виробникам потім доводиться витрачати більше грошей на виправлення   помилок, боротьбу з  хворобами, зі шкідниками. Я хотіла б  навчити наших виробників, як від самого початку все зробити правильно і уникнути проблем в подальшому.

  • Чи є статистичні дані, до яких втрат урожаю можуть призвести помилки виробника капусти?

За моїм досвідом,  більше 40% урожаю капусти можна втратити, якщо не вжити заходів на самому початку.  При чому, це може бути і втрата самого урожаю, і також втрата якості – нетоварний урожай, тобто урожай, який не вийде продати за гарною ціною. Буквальна втрата може скласти до 20% урожаю, але ще 20-25% виробник може отримати нетоварної продукції. А це також суттєві втрати виручки.

  • Які найпоширеніші помилки трапляються у господарстві з вирощування капусти?

Виробники частіше всього не приділяють увагу саме тим факторам, які мають значення. Вони не знають, яку важливу  роль грають аналізи води та ґрунту і як використовувати дані цих аналізів для підготовки до сезону. Клієнти можуть не знати, як врахувати проблеми, про які говорять аналізи, у технологічній карті.  Можуть не знати, чи підходить саме їхній ґрунт для цієї культури.

Іноді виробники капусти, коли зіштовхуються з проблемами, роблять ще гірше. Бо вони не розуміють причину проблему  – чи то хвороба, чи нестача якихось речовин. Вони починають лікувати рослини від хвороб, додаючи рослині ще й хімічний стрес. І в решті-решт не отримують урожайності, а несуть колосальні витрати.

Тому я хочу навчати наші господарства, як правильно підготуватися, щоб потім не втрачати ресурси на боротьбу з проблемами. Якщо не витрачати час на ази, можна потім багато втратити .

  • Що саме на семінарі буде корисним, що допоможе виробнику.

Все буле корисним.  Вся інформація має значення.  Коли правильно починаєш  – потім ланцюгова реакція. І навпаки. Ми будемо давати не лише ази, але й  технологію. І дані по захисту, і технологію живлення.  Як попередити проблеми, щоб потім на їх рішення не витрачати кошти. Я вважаю, що семінар буде дуже корисним.

  • У програмі перші 2  години присвячені  темам, що стосуються не вирощування, а підготовки до вирощування. Чому цим етапам приділили стільки уваги?

Ці етапи дуже важливі.  Якщо не підготуватися до вирощування і в цілому до сезону правильно –  потім все  буде усугублятися.  Це як у підготовці до народження дитини. Якщо неправильно підготуватися до народження – то це ризик для подальшого здоров’я дитини.  Тому що всі ці моменти на самому початку –  мають принципове значення, а люди зазвичай на них не звертають уваги. Будемо вчити, що робити ще до того, як виробник вирішив, що на конкретному полі буде садити капусту.

  • Будуть вивчатися 5 видів капусти: білоголова, червоноголова, броколі, пекінська, цвітна. Який буде розподіл  уваги між цими 5 видами капусти?

Так, ми розглянемо дуже великий обсяг інформації. Буде і загальна технологія, спільна для всіх видів капусти, і окремо по кожному  з 5 видів.  Тому що є специфічні вимоги, важливі для всіх капустяних культур, і ми їх будемо вивчати. І є специфіка, яка важлива по кожному виду капусти.  Ми дуже інтенсивно пройдемося по 5 видах капустах. Кожному виду капусти буде виділений час – починаючи від розсади і до вирощування та збору урожаю. І захист, і живлення, і умови вирощування розсади.  Учасники семінару отримають приклади складання технологічної карти всіх 5 видів капусти та багато інших корисних матеріалів.

На семінар можна зареєструватися: https://coordinate.com.ua/events/010/ До 1.12.19 діє дання ціна! 

Повернутися до верхньої частини сторінки