Пропустити посилання

Доступна бізнес-освіта для фермерів

Навчально-сервісний центр «Координата»

Що таке правильна технологія вирощування овочів

Що таке правильна  технологія вирощування  овочів

На думку експерта – Зиновії Єлінської, українські дрібні та середні виробники овочів у своїй переважній більшості  не використовують  правильну технологію вирощування овочів, і як наслідок – мають низьку урожайність і постійно долають проблеми у вигляді хвороб, шкідників чи фізіологічних порушень рослин. Що робити виробнику в цій ситуації? Освоювати правильну технологію кожної конкретної культури (овоча) в кожному конкретному регіоні.

Технологія – це те, чому Зиновія Єлінська навчає на тренінгах.  Давайте докладно розглянемо, в чому полягає правильна технологія і з чого вона починається. Технологія це комплексний план  дій виробника по вирощуванню овочів, який докладно і чітко описаний в так званій технологічній карті (техкарті). В Україні  в багатьох виробників просто немає техкарти, причому  зачасту навіть у господарств, які працюють з десятками гектарів.

Що ж таке технологія вирощування? Технологія не має на увазі окремо живлення чи окремо захист, технологією не можна назвати щось одне. Технологія  дає повний комплекс  – це крок за кроком сукупність необхідних дій для правильного вирощування.  Весь комплекс – від аналізів води та ґрунту,  підготовки ґрунту,  елементів живлення та захисту. У  технологію входить і врахування кліматичних даних, рівня опадів в регіоні.

Початок правильної технології вирощування

Правильна технологія  досягається через складання так званої технологічної карти, де описані всі дані і створений чіткий графік плану дій. Коли ми складаємо техкарту овочів на наступний сезон, то починається вона з осінніх робіт на полі. Лущення й звільнення поля, де буде посаджена наступна рослина, від поживних залишків попередніх рослин. Це початок технологічної карти – ми маємо після попередників підготувати поле до посадки. Якщо поживні залишки попередників накопичаться на полі, то в залишках, у целюлозі буде надлишок нітратів, і ці нітрати проявляться потім у рослинах і призведуть до проблем.

Потім  починається основна підготовка ґрунту. Оранка чи інші дії, залежно від того, яка техніка є в господарстві. З осені беруться аналізи води та ґрунту. І залежно від показників – проводять відповідні меліоративні роботи для нормалізації показників ґрунту. Наприклад, розсолювання або розкислення ґрунту, якщо є такі проблеми з аналізом. Ці меліоранти треба внести вчасно – з осені, оскільки навесні уже запізно, бо відповідні речовини не встигнуть зв’язати надлишки, тобто подіяти, і наприклад ґрунт не розкислиться. Наприклад, така проблема, як кислі ґрунти, є перешкодою для виробників капусти. Бо  капусти не терплять кислий ґрунт, якщо посадите на кислому ґрунті – все, ви втратили урожай.

На фото – скорочений варіант (болванка)
технологічної карти, техкарти, для вирощування овочів 

 

Після меліоративних  робіт – ми маємо спланувати поле. Якщо ми зробили оранку, а саджаємо, наприклад, моркву чи цибулю, – ми маємо вирівняти поле з осені. Для картоплі цього не потрібно, а для дрібно насіннєвих культур, як морква чи цибуля, обов’язково потрібно, щоб поле було культивоване, вирівняно заздалегідь з осені. І тоді на весні ті культури, які саджають дуже рано – морква, редис чи цибуля, тоді навіть при фізіологічно незрілому ґрунті, коли ґрунт «клеїться»,  на ній не можна працювати, ми не втрачаємо час.

Навіть тоді можна почекати, поки верхні шари ґрунту підсохнуть, і ми одразу можемо «заходити» в поле і сіяти. Тоді можна не робити допосівний обробіток ґрунту, ґрунт не втратить вологість, і ми одразу зробимо боронування і зможемо сіяти овочі.

Тобто у кожної культури овочевої – своя технологія та свій набір і графік послідовних обробіток. У техкарті вказуються чіткі дати, терміни, коли яка дія має бути зроблена. Тоді ми весь цикл від початку робимо правильно, і рослини почувають себе комфортно, не переживають ніякі стреси, не витрачають енергію на подолання біологічного стресу, і дають максимальний урожай.  І тоді у виробника немає і зайвих витрат на боротьбу з хворобами і так далі.

Технологія  і профілактика шкідників та хвороб

Ось такий приклад правильної технології  – у техкарті має бути вказаний графік вчасних дій по профілактичній  боротьбі з тими шкідниками, які є характерними саме для цього регіону.  Поширений приклад помилково не зроблених вчасно дій – помилки профілактики такого  шкідника, як тля, що сильно дошкуляє капустам.  Справа в тому, що з тлею треба боротися на тому етапі, коли температура повітря  ще +9 градусів, а наші виробники цього не роблять. З нею всі  починають боротися потім, коли вона вже літає і народжує покоління за поколіннями весь сезон, і тоді вже пізно з нею боротися.

Якщо її вчасно на самому початку весни задавити контактними препаратами, то надалі її взагалі не буде. А потім боротьба з тлею є неефективною та дорогою ( засоби боротьби з тлею у розпал розвитку тлі у 5 разів дорожче, ніж ті засоби, що могли бути використані на початку сезону).  Тому в технологічній карті має бути вказаний графік – коли і з якою проблемою по даній культурі в даному регіоні треба працювати.

Так, певна технологія є в усіх. Все, що виробник робить на своєму полі, – це технологія. Але вона у більшості виробників неправильна! А я хочу навчити, як створювати свою технологію – на базі аналізів, біологічних правил, агрохімічних правил. Тоді виробники не будуть втрачати зайві гроші, час, недоотримувати врожай і боротися з неприємними сюрпризами на полі.

 

Повернутися до верхньої частини сторінки