Пропустити посилання

Доступна бізнес-освіта для фермерів

Навчально-сервісний центр «Координата»

Овочі: складові ефективного овочевого господарства

Як правильно виробляти овочі? Як досягти максимальної урожайності овочів борщового набору? Відповіді на це питання знає Зиновія Єлінська – експерт та консультант Проекту “Координата”. Ми багато чули про Зиновією як фахівця, але особисто познайомилися, коли наша команда (організатор Олена Дейнеко та методист і фахівець з навчання Даніл Аніщенко) в якості організаторів проводили для “Українського проекту бізнес-розвитку  плодоовочівництва” тренінги для виробників овочів у південних регіонах України. Ми вирішили залучити пані Єлінську як спікера.

Пропонуємо ваші увазі частину відео семінару “Овочі борщового набору: агротехнології…”, зокрема на тему “Складові ефективного овочевого господарства”. Семінар відбувся 18-19 квітня 2019 року, організований повністю за підтримки “Українського проекту бізнес-розвитку  плодоовочівництва” у м. Нова Каховка.

На що перш за все агрофахівець радить звернути увагу виробникам, коли запускається нове господарство: 

  • Земля – що важливо:
  • Вибір полів – якщо поле не ваше власне, а ви можете вибирати – почніть з аналізів. Аналізи допоможуть вибрати ту землю, яка точно підходить під заплановані культури. І тільки тоді починайте діяльність та після цього укладайте договір оренди.
  • Аналіз ґрунту  та води – це те, з чого треба починати в будь-якому випадку. Залежно  від  даних аналізів буде зрозуміло, що треба виправити, що змениши чи підвищити, що треба нормалізуати під конкретну культуру.
  • Заключення договору оренди -якщо у вас земля в оренді.
  • Ведення книги обліку (історії) полів – допоможе контролювати всі процеси.
  • Планування сівозміни – правильна сівозміна допоможе досягти правильної урожайності. Неправильна  сівозміна, без урахування вимог культур може призвести до проблем  з урожайністю та хвороб.
  • Складання технологічної карти – це те, з чого слід почати вирощування. Карта дає щоденний план всіх операцій по вирощуванню вашого врожаю.
  • Люди:
    Якщо ви лише починаєте – для вас дуже важливо на цьому етапі підібрати реальних фахівців. Зокрема, виробничі спеціалісти – агроном, інженер, механік; рядові робітники , наймані робітники. Надалі  ви можете справлятися самі, але на початку – найміть фахівців, які допоможуть почати правильно з урахуванням  всіх технічних моментів. Також вам у команді на всіх етапах потрібна людина з адміністрування та обліку.
  • Зрошення:  вам потрібні відповіді фахівців: які є джерела води та яких їх дебет? Яка потрібна техніка для зрошення – крапельна система або машини для поверхневого зрошення.
  • Техніка: машино-тракторна; ґрунтообробна; сезонна, збиральна
  • Насіння: якість; асортимент.
  • Інфраструктура: господарські будівлі, дороги, складські приміщення, лісопосадки.
  • Канали збуту: кооперація, торгові мережи , свіжий ринок , переробка.

Докладніше дивіться у відео-записі семінару “Українського проекту бізнес-розвитку  плодоовочівництва”:

Коротко про фахівція  Зиновію Єлінську:

– агрофахівець з з вирощування польових, овочевих культур відкритого і закритого ґрунту.

– Сертификований агроексперт Євросоюзу з питань сільського господарства та відновлення природного біорізноманіття.

– Понад 25 років досвіду у галузі агротехнологій вирощування овочів.

Шукайте наші семінари та вебінари для виробників овочів в розділі “Календар”: https://coordinate.com.ua/calendar/ 

Повернутися до верхньої частини сторінки